Kavurma Nasıl Pişirilir -Pişirelim hadi

İyi bir kavurma yapmanın püf noktaları













Türkiye Aşçılar Federasyonu Başkanı Zeki Açıköz asistanlarıyla birlikte kurban etiyle pişirilecek lezzetli bir kavurmanın nasıl olacağını ve püf noktalarını anlattı. İşte Açıköz'den işin püf noktaları..


Türk geleneklerinde çok özel ve farklı bir öneme sahip olan bayram sofraları, ailelerin, dostların ve komşuların bir arada bulunduğu, uzun bayram sohbetlerinin yapıldığı ve özellikle aile büyüklerinin kendi çocukluklarında yaşadıkları bayram anılarını anlattıkları özel anların ve farklı bir atmosferin yaşandığı mekanlar olma özelliğini hala koruyor.

Günler öncesinde başlayan hazırlığın ardından peçetelerin, bardakların, masa örtülerinin, çatal-bıçak ve kaşıkların özenle seçilerek yerleştirildiği bayram sofraları, ev hanımlarının da bütün maharetlerini gösterdikleri bir mekan ayrıca.

Bayram sofralarının en ince ayrıntılarının düşünüldüğü özel bir sofra hazırlayan Sheraton Ankara Otel'i, mutfağının kapılarını AA'ya açtı.

Otel'in Baş Aşçısı Açıköz, asistanları Koray Türk ve Murat Hayran ile birlikte, Kurban Bayramı sofralarının ana yemeğini oluşturan "kavurma"nın tarifini anlattı. Açıköz, Kurban Bayramı'nın ilk gününde, kurban kesilen her evde geleneksel olarak kavurma ve çeşitli et yemeklerinin pişirildiğini anımsattı.

Açıköz, birçok kişinin, kurban etinin hangi bölümlerinin nasıl tüketilmesi gerektiğini bilmediğini dile getirerek, "Biz etin bölümlerini bilmiyoruz. Vatandaş kurbanını kesiyor, bonfilesi neresidir, antrekotu neresidir, kontrafilesi neresidir bu bilinç olmadığı için bonfile, but, ön kol, boşluk neyse hepsi bir tencerede kavurma olur. Bu nedenle etler yemeğin içinde ya parça parça olur ya da bazıları pişmemiş olur" dedi.

Kavurmanın, gövdedeki aynı bölgeden kesilmiş etlerle yapılması gerektiğini vurgulayan Açıköz, "Kurban Bayramı'nda geleneksel yemeklerden olan kavurmanın lezzetli olması için etin dinlendirilmesi gerekir. Ancak, bayramda böyle bir imkan olmadığı için etin, hayvanın aynı bölgesinden kesilip, hiç yağ eklemeden kendi yağında pişirilmesi lezzetini artıracaktır" diye konuştu.

İYİ KAVURMA NASIL YAPILIR

Açıköz, kuzu kavurma ve dana kavurmanın ayrı ayrı püf noktalarını ve tarifini şöyle açıkladı:

"Kuzu eti kavurması: Tencereye kuzu etlerini atıp, 1 adet soğanı hiç doğramadan bütün olarak etlerin arasına koyuyoruz. Etlerin pişme süresi uzun olduğu için soğanları küçük küçük doğramak yerine büyük soğan koyuyoruz. Çünkü soğanlar küçük küçük doğrandığı takdirde dağılır.

Bayram kavurmalarının içine çok malzeme girmez o nedenle soğan lezzet verir. Daha sonra kuzunun kuyruk yağı veya iç yağından biraz ilave edilir. Bir iki dakika harlı ateşte kavurduktan sonra ocağı kısık ateşe alıp, yaklaşık 45 dakika pişirdikten sonra, son aşamada tuz, karabiber ve kekik ilave ederek, bir iki dakika daha kavrulduktan sonra pilavla servis yapılır.

Dana eti kavurması: Dana etiyle kavurmayı yaparken, önce tencereye yağ konulur ve yağ eridikten sonra etler ilave edilir. Hiç bir şekilde etin kendi yağının dışında yağ ilave etmiyoruz. Yine dana kavurmanın içerisine bir adet bütün soğanı koyup, yüksek ateşte bir kaç dakika kavurduktan sonra, kuzu kavurmadan farklı olarak bir bardak su ilave edip, kısık ateşte bir saat pişiriyoruz. Kavurma piştikten sonra tuz, karabiber ve kekikle karıştırarak, pilavla servis yapılır.

Etlerin, ilk aşamada kızgın ateşte kavrulmasının nedeni, kızgın ateşte kenarından kabuk bağlarsa et suyunu dışarı ve böylece sert olmaz, daha yumuşak ve daha lezzetli olur. Baharat olarak sadece tuz, karabiber ve dağ kekiği kullanılır. Et yemeklerinde tuzun servise yakın atılmasının nedeni ise etin sertleşmemesidir."

İKRAMLAR TADIMLIK YAPILMALI

Kavurmanın yanısıra bayramda kurban etlerinden çeşitli et yemekleri yapıldığını, bunun dışında sakatatların da tüketildiğini dile getiren Açıköz, ancak, yemek, tatlı ve içecek ikramlarında dikkat edilmesi gereken noktalar olduğunu dile getirdi.

Açıköz, ikramların küçük tabaklar içinde tadımlık şeklinde hazırlanması gerektiğini, çünkü bir çok ziyaret gerçekleştiren misafirlerin, gittikleri her yerde sunulan yemekleri yemek zorunda kaldıklarını vurgulayarak şöyle konuştu:

"Bayram ziyareti için gidilen evlerde tatlı, kavurma, pilav ve içecek ikramları yapılır. Her gittiğiniz yerde birer lokma yediğiniz zaman toplamda bir öğün yapar. Eve gelen misafirlere çok ısrar etmeden, servislerin küçük parçalar halinde sunulması gerekir. Hatta iki kişiye bir tabakta yiyecek ikramı yapılabilir.

Bir insanın sofrada yeme kapasitesi 450 gram ile 600 gramdır. Bir insanın bayramda 10 evi ziyaret ettiğini düşünürsek, 650 gramın üzerinde yemek yemiş oluyor. Bu da çok rahatsızlık verir ve sağlık sorunlarına yol açar. O nedenle porsiyonlar ve ikramlıklar küçük yapılmalı."

USTA AŞÇIDAN OSMANLI ŞERBETİ TARİFİ

Açıköz, son zamanlarda bayramlarda sıkça gazlı içeceklerin ikram edildiğini, bunun yerine tüm dünyada bilinen ve zevkle tüketilen Osmanlı şerbetinin çok güzel bir ikram olacağını bildirdi.

Osmanlı şerbetinin, Anadolu'nun her tarafında yetişen çeşitli meyvelerden hazırlanabileceğini anlatan Açıköz, sözlerini şöyle sürdürdü: "Osmanlı şerbeti dünyada çok ünlüdür. Bu şerbetler Osmanlı döneminde masalardan eksik olmazdı.

Osmanlı şerbeti portakal, limon, çilek, vişne, kiraz ve elma gibi bir çok farklı meyveden hazırlanabilir.

Arzuya göre alınan meyveler, ayıklanıp yıkandıktan sonra saatlerce kaynatılır, elde edilen meyve özü, içine fesleğen, nane, karanfil gibi aromatik otlar atılarak ikram edilebilir. Gazlı içecekler yerine, bu tip içeceklerin yapılması ve ikram edilmesi daha güzel ve sağlıklı olur."

Yorumlar

Archive

Labels

2 yumurta 3d Gözlük Yapalım 9 volt pil nasıl yapılır 98 cesit misir patlatmak abajur acı aereo ağ kablosu ağ kablosu bağlama teknikleri. ağ kablosu hazırlama resimli anlatım ağaç ahmet ahorro akdem akne akvaryum yap resimli alan bulma alan hesaplama alkol alpullu altın yatırımı nasıl yapılır altına nasıl yatırım yapılır altına yatırım yapılmalı mı angus araba kullanma teknikleri araç park etme arsa alanı nasıl hesaplanır arsa emsal hesabı arsa ev hesaplama arsa kat hesaplama arsa tarla yeri arsa tarla yeri bulma arsama ne kadar ev yapabilirim arsamı mütahitte versem arsanızı bulun arsaya ev yapmak atatürk Atölye avion avión avize avize yapımı ayakkabı ayakkabı bağlama teknikleri ayçiçöiek çekirdeği nasıl yapılır bakım balon banyo basit buzdolabı yapımı basit motor araç yap mıknatıs Basit motor yapımı bayanlara araç kullanma teknikler bayat bayat ekmek baykal bayram bebek nasıl yapılır Beceri biber turşusu bileklik yapımı bilgiler bilişim bitki boğa boyama boyun browser nedir buzdolabı nasıl yapılır buzlu çay buzlu çay yapımı buzlu çay yapmak Büro Malzemesi cd cep cep kitabı ceviz chrome alternatif chrome browser chrome sık ziyaret edilenleri düzenlemek chromium coca cola cola turka coolnovo crack nasıl yapılır Crack Nasıl Yapılır? çay çay yapmak çaykur didi çaykurun çayları çekirdek nasıl yapılır çeyreğe yatırım çeyrek altın yatırım çıkması muhtemel güncel bilgiler Çig Köfte Nasıl Yapılır çorba çöpü değerlendir damacan lamba yapma dart nasil oynanir dart nasil yapilir dart panosu yapimi defne turşu dekorasyon demli.net cay demli tea deneme deodorant derya derya baykal devlet memurluğu dinomo Diş macunu ile far temizle doner yap tavuk dövme duvar lambası duvar lambası yap hadi düğün pastası düğün pastası nasıl yapılır Dünya'nın En İyi Kağıt Uçağı Nasıl Yapılır? (Videolu Anlatım) Eğlence einsparung ekmek ekpss el işi elektirk motoru elektrik elektronik Elektroskop emsal değer hesaplama en çok ziyaret edilenler silindi en hızlı internet en iyi browser en iyi tarayıcı ev evde sofralık zeytin yapımı evde zeytin evveliyat fabrikalar facebook facebook video facebook video indirme fan far temizleme farlarınız karardı mı fiash disk ile windows kurma film film yapalım flas bellek msdos olusturma flash disk msdos Flieger gemi şişe gemlik Geri Dönüştür google chrome sık ziyaret edilenler nasıl düzenlenir google chrome tarayıcı google earth ile alan hesaplama gs yandex gül güllac güncel güncel bilgiler güncel bilgiler pdf güzellik hadi hadi köfte yapalım hadi kutu yapalım hadi yapalım hadi yuzelim hangi çay daha iyi hard disk bölme parcalama hastalık haşlama havali Hayatı Kolaylaştırın hızlı tarayıcı Hobi Hobiler ice tea nasıl yapılır ice tea yapımı icetea içecek iklim inek islam iyi bir çay için izle kablo bağlama kabuklu kaçık kağıt kağıt kutu Kağıt nasıl yapılır kağıt uçak video kağıttan kutu çeşitleri kağıttan uçak yapma kahve ile hava tahmini kaktüs kaktüs yetiştirme kamera karton katlama kavurma kaymak kavurma kaynak kitap kaynatma Kepek Kepekten kızartma kitabı kolay alan hesaplama kolay elektrik araçları kolonya kolye korku korna köfte çeşitleri köfte nasıl yapılır köpeğimi nasıl eğitmeliyim köpek eğitimi nasıl köpek nasıl eğitilir köpekte eğitim nasıl olmalı kpss kpss 2014 güncel bilgiler kpss 2016 kpss 2017 kpss cepte kpss deneme kpss ders notları kpss güncel bilgiler kpss güncel bilgiler pdf kpss hazırlan kpss kitapları kpss lisans kpss ortaöğretim kpss önlisans kpss tarih kpss2016 kravat bağlayalım hadi kravat video indir krema Krep kullanışlı bilgiler kurban kurdela kurdele Kurtulurum ? kuru ekmek Kuruyemiş kuruyemiş nasıl yapılır kutu kutu çeşitleri kutu nasıl yapılır kutu yapımı kuymak nasıl yapılır lamba yapalım lamba yapımı Lambalar Lehim lipton lipton ilk hasat lys tarih makas maket gemi makyaj nasıl yapılır malzeme mandal tabanca maranki mask maske Mercimek köftesi nasıl yapılır metacafe mevlana mıhlama nasıl yapılır mısır mısır patlatmak mobilya Moda model model gemi moral movie maker muhlama nasıl yapılır mum mutfak mütahit müteahhit müzik Nasıl Nasıl Kullanılır? nasıl trafikte araba kullanılır nasıl yapalım kağıttan kutu nasıl yapılır nasil daha iyi çay nasil yuzme ogrenelir nasil yuzulur Ne İşe Yarar Nedir Nedir ? nerelerde yuzulur Network ( Ag ) Kurulumu – Bilgisayarlari Birbirine Baglama – CAT5 KABLO SIRALAMASI neye yatırım yapılmalı noix obje oktayusta yemek tarifleri origami orlon osym Otomobil otomobil far temizleme otomobil kullanılıken dikkat edilmesi gerekenler öğrenci yemeği önlisans ördek örgü örgü modelleri örme.örenbayan öss sorubankası össs kitapları papara parfüm Parfüm nasıl yapılır parsel bulma pdf Peçeteden Gül Nasıl Yapılır? peeling pepsi perk chrome tarayıcı perk nedir pet şişe pilav pilav çeşitleri pilav nasıl yapılır pipet plane planör plastik bıcak kolye yapımı popcorn cook book possession pratik profiterol programsız disk bölme provident radyasyon radyasyon emici radyasyona karşı kaktüs ramazan ramazan pidesi ramazan pidesi video ramazan yatgin rap rc cola resimli yemek resimli yemek tarifleri romantik tatil sabun sele sevenup sıcaklarda yiyecekleri koruma sık ziyaret edilenler silindi chrome sinema site sitil sivilce siyah leke Slayt Nasıl Yapılır? sofralık zeytin Sönmeyen mum yapalım… su superbird şarap şarap nasıl yapılır şişeleri atmayın t-shirt dolar para kagıt yap tarayıcı tarayıcılar indirin tarif tarih tarla alan hesaplama tarla bulma tarla hesaplama tasarruf Tatil Teknoloji tema temizleme tereyağı lezzet tetenoz Torch torrnet tulumba tulumba tatlısı Tulumba Tatlısı nasıl yapılır? turşu nasıl kurulur turşu nasıl yapılır turşu suyu turşu tarifi turşu tarifleri turşu yapımı tuzlu çekirdek nasıl yapılır türbin türibin Twitter Nedir uçak uçuk usb USB bellek ile MS-DOS boot diski oluşturmak usb flash windows 7 kurma usb msdos usb windows kurulum utorrent ayar utorrnet hızlı indirme uzmantv ücretsiz ücretsiz e kitap üretme vantilatör ve video video nasıl yapılır visne suyu hosaf walnut windows 7 disk bölme yağ yandex yandex google tarayıcı yap yapalım Yapılır Yapılır? yapımı yapıştırıcı Yaşam yelpaze yelpaze nasıl yapılır yemek yemek nasıl yapılır yemek tarifleri resımlı Yemekler yemiş yeni tarayıcı ygs ygs ders notları ygs lys youtube yök yuzme ogrenelim yüz yüz maskesi zaıyflama zeytin zincir ziraat zurna αεροπλάνο авиационный владение

İletişim Formu

Gönder