Hadi turşu yapalım..
TURŞU TARİFLERİ
LAHANA TURŞUSU
YAZ TURŞUSU
Malzemeler 1 kg. mevsim sebzesi (Sivribiber, salatalık, taze fasulye, bamya vs.) 4-5 diş sarmısak 1 demet dereotu 3-4 sap asma filizi 8-9 körpe asma yaprağı 1 fincan sirke Yeterince tuz | |
YAZ TURŞUSU TARİFİ Turşuyu hangi sebzeden yapacaksak, küçük ve körpelerini, şekli düzgün olanları seçmeliyiz. İyice yıkayıp temizledikten sonra temiz bir iğneyle bir iki yerinden küçük delikler açmalıyız. Salatalıktan yapıyorsak sap ve uç kısımlarını bıçakla kesmek yeterlidir. Kavanozun dibine asma yapraklarını yıkadıktan sonra yerleştiriniz. Üzerine sebzeleri sıkı sıkı istif ediniz. Kavanoz dolunca hepsinin üstüne asma filizleri, dereotu, asma yaprakları konur. Bu işlem bittikten sonra kavanoza tuzlu su dökülür. İki gün geçtikten sonra kavanozun ağzı açılır, üzerine biriken köpükler alınır. Suyu bir kaba boşaltılır. Suyun tadına bakılır. Bu işleme "Savurma" denir. Sebzeler iyice sararınca turşunuz olmuş demektir. Yazın kavanozu güneş gören bir yere, en iyisi balkona koyarsanız, bir hafta içinde tadına doyum olmaz bir turşu yapmış olursunuz. |
BİBER VE DOMATES TURŞUSU
Malzemeler 1 kg. yeşil sivri biber 2 kg. domates 2-3 baş sarmısak 1 adet kereviz Kafi miktar sirke Kafi miktar tuz | |
DOMATES TURŞUSU TARİFİ Özellikle diri ve sert olmalarına dikkat ederek alacağınız yeşil sivri biberleri ve domatesleri önce bir güzel yıkayınız. Sonra hem biberleri hem de domatesleri bıçak ucuyla deliniz. Uygun büyüklükte kavanozlara veya turşu kaplarınıza bir sıra biber, bir sıra domates olmak üzere diziniz. Biber ve domates sıralarının arasına tatların karışması için kereviz ve soyulmuş sarmısak koyunuz. Dizme işlemi bittikten sonra üzerine çıkacak kadar sirke koyunuz. Her bir litre sirke için 10 gram kadar da tuz ilave etmeyi unutmayınız. Malzemenin üzerine bir ağırlık koyduktan sonra kavanozun ağzını kapatınız. Serin bir yerde biberler sararıncaya kadar bekletiniz. Biberler sarardığında turşunuz olmuş demektir. |
ÇABUK TURŞU
Malzemeler 2 su bardağı elma sirkesi 1 kahve kaşığı tuz 1 tatlı kaşığı pudra şekeri 1 tatlı kaşığı zeytinyağı 125 gr. havuç 125 gr. yeşil fasulye 125 gr. arpacık soğanı 125 gr. yeşil ve kırmızı biber 125 gr. kereviz yaprağı ve kökü 125 gr. karnabahar 3 baş sarımsak 1 demet dereotu | |
ÇABUK TURŞU TARİFİ Bütün sebzeleri yıkayıp, ayıklayınız. Cinslerini karıştırmadan küçük küçük tavla zarı büyüklüğünde doğrayınız. Bir büyük tencerenin içine sirke ve zeytinyağı koyup kaynatınız. Tuz ve şekeri ekleyiniz. Kaynayan sirkenin içine sırasıyla, havuçları, beş dakika sonra yeşil fasulyeyi ve kerevizi, beş dakika sonra karnabaharı, biberleri ve soğanı atıp 10 dakika kaynatınız. Tencereyi ateşten alıp, soğumaya bırakınız, ince kıyılmış dereotu ilave ediniz. Temiz ve kuru bir kavanoza boşaltıp, kapağını hava almayacak şekilde kapatınız. Bir gün serin bir yerde bekletiniz. Bir gün sonra ister tek başına, ister soğuk etin yanında, garnitür olarak ikram edebilirsiniz. Yaptığınız bu turşu bir ay süreyle bozulmadan buzdolabında saklanabilir. Mevsimine göre sebzeleri değiştirebilirsiniz. Yalnız kaynatma sırası her sebzeye göre değişecektir, buna dikkat etmek gerekir. |
PANCAR TURŞUSU
Malzemeler 3 kg. küçük körpe pancar 10 diş sarımsak 1 su bardağı sirke 1 tatlı kaşığı toz şeker 1 çorba kaşığı tuz PANCAR TURŞUSU TARİFİ Pancarların yeşil yapraklarını kesin. Bu yaprakları iyice yıkayıp haşladıktan sonra, çeşitli yemek yapabilecek malzeme olarak | |||||||||||||||||||||||||
saklayabilirsiniz. Denemediyseniz yumurtalısını bir deneyin. Pancar köklerinin topraklarını temizledikten sonra, bol suyla iyice yıkayın.Turşuyu kuracağınız kavanozun alacağı kadar su içinde haşlayınız. Haşlanan pancarları daha sıcakken sudan çıkarıp kabuklarını çok ince olarak doğrayınız. Pancarların büyüklüğüne göre, dörde veya altıya bölünüz. Temiz bir kavanoza yerleştiriniz. Havanda, ayıkladığınız sarımsakları tuz içinde iyice dövünüz. Pancarları haşladığınız suyun içine bir su bardağı sirkeyle birlikte atınız. Tuzun erimesini bekleyiniz. Tuz eridikten sonra bir tatlı kaşığı toz şekerini ekleyiniz. Kavanozun ağzını iyice kapatıp, oda hararetinde iki gün bekletiniz. İkinci günün sonunda turşunuz ikrama hazırdır. KELEK TURŞUSU
KOLAY BİBER TURŞUSU
|
Yorumlar