Çig Köfte Nasıl Yapılır ?
Malzemelerimiz
* Önceikle geniş bir tepsi
* Yarım kilo çiğköftelik ince bulgur
* Yarım kilo çiğ köftelik tammm yağsıss çiğ köfte makinasında çekilmiş dana eti (yada 2 kere
çekilmiş olmalı )
* 1 demet maydonos
* 2 sap tase soğan
* 1 büyük kuru soğan
* 4 diş sarımsak
* 2 tatlı kaşığı karabiber
* 3 tatlı kaşığı pul biber
* 3 yemek kaşığo acı biber salçası
* 1 yemek kaşığı domates salçası
* 2 tatlı kaşığı tus
* 2 tatlı kaşığı bulabiliyosanıs çiğ köftelik gasiantep baharatı yoksa isot yani kimyon, yenibahar,
nane gibi kaışımlar...
Servis için
Marul veya kıvırcık
Limon
Gelelim Yapılışına
Öncelikle tase soğan, kuru soğan, sarımsak ve maydonos çok ama çok ince şekilde kıyılıyor.
Tepsimisin bir yarısına bulgurumusu koyuyorus. diğer yarısına tase soğan ve maydonos hariç diğer tüm
malsemeleri koyuyorus. Bulguru tepsinin bi kenarında bekletirken diğer yarıdaki malsemeleri iyice
birbirine yedirecek gibi uzun uzun yoğuruyorus. Birbirini iyice yedirdiğimise emin olduktan sonra
ara ara azar azar bulgur ekleyerek yoğurmaya, yedirmeye dewam ediyorus. Azar azar bulguru yedire
yedire birbirlerini iyice kaynaştırıyorus. Bunu şöylede tarif edebilirim. Sol avucumusun arasında
iyice malzemeleri sıkıştırıyorus. Yumruk yapıp yukarıda kalan parçaları diğer elimisle iyice
ovalıyorus. Bütün hepsini birbirine yedirip köftelik kıvama geldiğini anladığımısda tase soğan ve
maydonosu da katıyorus ve onlarıda iyice birbirine yediriyorus. Sonra köfte şeklini vererek
avucumusda sıkıp hasır hale getiriyorus. Sonra yanında marul ve limon suyuyla servisimisi yapıyorus.
Ardındanda parmaklarınısla beraber yiyorsunus
Not: Acı biber ve acı salça katkı oranlarını kendi damak zevkinise görede ayarlayabilirsinis. Bu
gasiantep usulu olarak düşünülünce acısı onlara göre orta kıvamda çiğ köftedir Bilginise...
AFİYET OLSUN
* Önceikle geniş bir tepsi
* Yarım kilo çiğköftelik ince bulgur
* Yarım kilo çiğ köftelik tammm yağsıss çiğ köfte makinasında çekilmiş dana eti (yada 2 kere
çekilmiş olmalı )
* 1 demet maydonos
* 2 sap tase soğan
* 1 büyük kuru soğan
* 4 diş sarımsak
* 2 tatlı kaşığı karabiber
* 3 tatlı kaşığı pul biber
* 3 yemek kaşığo acı biber salçası
* 1 yemek kaşığı domates salçası
* 2 tatlı kaşığı tus
* 2 tatlı kaşığı bulabiliyosanıs çiğ köftelik gasiantep baharatı yoksa isot yani kimyon, yenibahar,
nane gibi kaışımlar...
Servis için
Marul veya kıvırcık
Limon
Gelelim Yapılışına
Öncelikle tase soğan, kuru soğan, sarımsak ve maydonos çok ama çok ince şekilde kıyılıyor.
Tepsimisin bir yarısına bulgurumusu koyuyorus. diğer yarısına tase soğan ve maydonos hariç diğer tüm
malsemeleri koyuyorus. Bulguru tepsinin bi kenarında bekletirken diğer yarıdaki malsemeleri iyice
birbirine yedirecek gibi uzun uzun yoğuruyorus. Birbirini iyice yedirdiğimise emin olduktan sonra
ara ara azar azar bulgur ekleyerek yoğurmaya, yedirmeye dewam ediyorus. Azar azar bulguru yedire
yedire birbirlerini iyice kaynaştırıyorus. Bunu şöylede tarif edebilirim. Sol avucumusun arasında
iyice malzemeleri sıkıştırıyorus. Yumruk yapıp yukarıda kalan parçaları diğer elimisle iyice
ovalıyorus. Bütün hepsini birbirine yedirip köftelik kıvama geldiğini anladığımısda tase soğan ve
maydonosu da katıyorus ve onlarıda iyice birbirine yediriyorus. Sonra köfte şeklini vererek
avucumusda sıkıp hasır hale getiriyorus. Sonra yanında marul ve limon suyuyla servisimisi yapıyorus.
Ardındanda parmaklarınısla beraber yiyorsunus
Not: Acı biber ve acı salça katkı oranlarını kendi damak zevkinise görede ayarlayabilirsinis. Bu
gasiantep usulu olarak düşünülünce acısı onlara göre orta kıvamda çiğ köftedir Bilginise...
AFİYET OLSUN
Yorumlar